2014. május 23., péntek

Eszközök

Melyek azok az eszközök, amelyek jól jönnek a babatáplálás során?
Vegyük őket sorra.

Először is szükség lesz egy edényre, amiben a babának főzöl. Jó, ha van hozzá fedő is. Ebben csak a picinek főzz, másnak ne. Az én edényem ilyen (egyszerű de nagyszerű):


Aztán, ha megfőtt az étel, akkor össze kell turmixolni. Ehhez két módszerem volt eddig. Az első, egy turmix, mily meglepő! Beleöntöttem, bekapcsoltam a gombot és kész. A második módszerem, hogy egy befőttes üvegbe szedtem ki az ételt és egy botmixer segítségével turmixoltam össze.

Ami még a konyhai gépeket illeti, nem árt egy vízforraló, hiszen ha a baba már iszik vizet, akkor forralt és lehűtött csapvíz jár neki úgy egy éves korig. Nem mellesleg a tápszerhez és a különböző pépekhez is ilyen vizet kell önteni, és ha a főzelék besűrűsödött, vagy az almához kell egy kicsit tenni, hogy vigye a turmix, akkor szintén a forralt vizet lehet használni.

Ha megvan a pépesítés, akkor jöhet a tányér. Műanyag mély tányér vagy kerámia müzlistál is jó. Ezeket is csak a baba használja, ahogy a kiskanalakat is. Sokféle babakanál létezik, nekünk többféle is bevált. Amikor már egyedül eszik a pici, akkor érdemes figyelni, hogy mély legyen a kanál, de amíg te eteted, addig inkább laposabb jó. Ez egyrészt azért van, mert eleinte még pici a szája és nem fér be rajta túl sok, másrészt, eleinte még pépesebb, sűrűbb az étel, amit kap és nem folyik ki. Ha egyedül eszik, akkor pedig levesnél mondjuk már kell a mélység, meg több fér egy mély kanálba és kevésbé is lötybölődik ki. Vagy ha mégis, akkor marad is benne. Idővel nem árt egy pohár, eleinte csőrös, ha lehet, puha csőrrel (amíg nincs foga). Rengeteg fajta van, ha lehet, a saját érdekedben cseppmenteset válassz (ez azt jelenti, hogy csak akkor folyik belőle, ha a baba iszik). Jó, ha van teteje, mert ha magaddal viszed, ezzel kivédheted a bepiszkolódást és a kifolyást is.

Természetesen az evéshez előke is jár. Erre azért van szükség, hogy ne kelljen minden evés után átöltözni (bár eleinte úgyis át kell, mert a szájáról letörli a kezével, aztán meg mindenhol összefogdossa magát...). Később, ha már ügyesen eszik és nem megy mellé, akkor sem árt rátenni elővigyázatosságból, ha pedig kezd egyedül próbálkozni, akkor szinte kötelező (és még így is takarítani kell). Ebből is van többféle, kisebbeknek puha gumiból lévőt vagy olyat érdemes, ami elől textilből, hátul pedig vízhatlan anyagból van. Nagyobbaknak lehet keményebb műanyag és ha van rajta "zseb", akkor felfogja a lepotyogó ételdarabkákat is.

Akik szeretnék, kipróbálhatják az almareszelőt, ez akkor hasznos, ha mondjuk almalével kezded a hozzátáplálást, mert amit ezzel lereszelsz, annak könnyű kinyomkodni a levét és meg is van az almalé. De hasonló eredményt tudsz elérni akkor is, ha egy sajtreszelő kisebb lyukú részén reszeled le az almát és kinyomkodod. Én életemben egyszer használtam, utazáskor.


Remélem nem maradt ki semmi, ha mégis, szóljatok!
Kellemes babatáplálást!
Ha tetszett, a facebook-oldalamhoz itt tudsz csatlakozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése